Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Egyéni védőeszközök kiválasztásához segédlet

Egyéni védőeszközök kiválasztásához segédlet

Egyéni védőeszközök kiválasztása sok tényezős. 

Az alábbi leírás segítséget nyújt az eligazodásban.

Az írás Tóth Ádám Mihály Munkavédelmi technikus tulajdona.

Amennyiben kérdése lenne, a következő telefonszámon érhető el: +36 20 521 1189

A következő írást Tóth Ádám Mihály Munkavédelmi technikustól kaptuk. 
Amennyiben munkavédelmi oktatásra, BE tervre, Egyéni védeöszköz juttatási rendre, kockázatértékelésre van szüksége, a következő telefonszámon tud segítséget nyújtani:
+36 20 521 1189

  

Egyéni védőeszközök kiválasztása

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mvt. 56. § "Az egyéni védőeszköz juttatásának belső rendjét a munkáltató írásban határozza meg. E feladat ellátása munkabiztonsági szaktevékenységnek minősül. " Elsősorban a munkabiztonsági szakembereknek szól ez az összeállítás, annak érdekében, hogy minél gyorsabban és pontosabban meg tudják határozni, ki tudják választani - természetesen egy kockázatelemzést követően - az adott szakmához, foglalkozáshoz, tevékenységi körhöz tartozó leghatásosabb egyéni védőeszközöket. Egyéni védőeszközöket akkor kell használni, használtatni, amikor a hatásos védelemre, a kockázatok csökkentésére (elkerítés, burkolás, veszélytelen technológia alkalmazása stb.) más mód nincs.


 

 

 

 

 


 

 

 

 

1. Fejvédő eszközök

A sisak kialakításánál azt kell figyelembe venni, hogy egy ütődés esetén a keletkezett energiát a fejtető vagy a gyám nyeli el, ami részleges károsodást eredményez. A felhasználók figyelme azokra a veszélyekre irányul, ami a sisak lényeges elemeinek egyikét módosítja, vagy megszünteti, ami nem esik egybe a gyártó ajánlásaival.

EN 397 szabvány: ipari védősisak

EN 812 szabvány: Beütődés elleni védősisak

A beütődés elleni védősisakok könnyű felépítésűek, nem vizsgálják őket leeső tárgyak ellen, a héj átlyukadására és különböző szélsőséges esetekre sem.

·   Minden védősisakon fel kell tüntetni:

 1. a gyártás idejét
 2. a sisak típusát
 3. a gyártó nevét
 4. a sisak méretét
 5. az alkalmazott szerkezeti anyag rövidítését
 6. az egyéb biztonságtechnikai vizsgálatokra vonatkozó jelöléseket.

 

 

 

Lényeges és fontos, hogy egyértelműen megállapítható legyen a gyártás időpontja, valamint a felhasznált alapanyag, mert a védősisakok használati idejét ezek befolyásolják.

Hőre lágyuló sisakhéjak: érzékenyebbek az UV-sugarakra, mint a hőre keményedő anyagúak (szabadban, napon használva hamarabb öregszik). Célszerű őket rendszeresen felülvizsgálni. Ha a sisakhéj összenyomásakor vagy a sisakellenző hajlításakor recsegő hang hallható, ez a sisakhéj ridegségére utal. A védősisakot nem szabad tovább használni és a még megfelelőektől el kell különíteni. Hőre lágyuló anyagból készült sisakoknál legfeljebb 4 éves használati időt irányozhatnak elő.

A sisakhéj hőre lágyuló anyagai

ABS

akrilnitril-butadién-sztirol-kopolimer sisakhéj

PC

polikarbonát sisakhéj

HDPF

nagynyomású polietilén sisakhéj

PA

poliamid sisakhéj

 

 

Hőre keményedő sisakhéjak: tulajdonságát a napfény (UV-sugárzás) nem változtatja meg, kiváló öregedési tulajdonságokkal rendelkeznek, ridegesésük csekély. A különféle Európai Szakmai Szövetségek ajánlása szerint a fenol-textilből (PS-SF) készült sisakokra 8 évnél, az üvegszál erősítésű műanyagból készült sisakokra 10 évnél hosszabb ideig nem célszerű használni. A használatra vonatkozóan minden esetben vegyük figyelembe a gyártó előírásait.

A sisakhéj hőre keményedő anyagai

UP-GF

üvegszál erősítésű poliészter sisakhéj

PF-SF

fenol-textil sisakhéj

PAA-NF

természetes szál-polianilin acetát sisakhéj

 

Rendszeresen ellenőrizni kell a sisakhéjat és a belső részt. Ha rongálódás tapasztalható a sisakot ki kell cserélni. Ha erős ütés érte a sisakot, azt többé már nem szabad használni, még akkor sem, ha a sisak felületén ez nem látszik, nem mutatkoznak külsérelmi nyomok.

A védősisakon alkalmazható egyéb jelölések

- 20 °C

- 20 °C környezeti hőmérsékletig használható (pl. szabadban, kemény hidegben)

- 30 °C

- 30 °C környezeti hőmérsékletig használható (pl. hűtőházi alkalmazás)

150 °C

+ 150 °C környezeti hőmérsékletig használható (pl. melegüzemben, öntödében)

 

Ha nem találjuk a fenti jelöléseket a sisakon, akkor -10 °C és + 50 °C közötti környezeti hőmérsékleten használhatók.

A védősisakon alkalmazható egyéb jelölések

440 Vac

rövid ideig tartó érintkezés megengedett 440 Voltig

1000 Vac

rövid ideig tartó érintkezés megengedett 1000 Voltig

MM

nagy védelmet biztosít fröccsenő fémolvadékok ellen

LD

nagy oldalirányú terhelés veszélye esetén is használható

F

erdészeti, fakitermelési munkákhoz javasolt kivitel

 

A sisakok kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a beütődés elleni sisakokat nem lehet használni olyan munkaterületeken, ahol leeső tárgyak (pl. építőipar), a fej összenyomódásának veszélye, vagy más különleges munkahelyzetből adódó plusz követelmény előfordulhat. A beütődés elleni védősisakokat használjuk gépjármű szerelés, javítás, aknában végzett munka, szűk helyeken tartózkodás, csővezetékek közötti közlekedés, munka során.

Az olyan kiegészítő útbaigazítások, mint utasítások vagy szabályozási, szerelési, felhasználási, tisztítási fertőtlenítési, karbantartási, felülvizsgálati, raktározási javaslatok a használati jegyzékben kerülnek specifikálásra.

 

EN 812 szabvány : ütésálló sapka

 

Az EN 812 szabvány az iparban (fejbőrt védő) általánosan használatos ütésálló sapkákra vonatkozik, a fej védelme érdekében, amikor az olyan kemény testekkel ütközik, melyek károsodást vagy egyéb felületi sérülést okozhatnak a viselőjüknek, vagy meg is ölheti őket. Főként belső térben való használatra tervezték ezeket.

Az ütésálló sapka nem zuhanó tárgyak hatása elleni védelemre szánt termék, és semmilyen esetben nem kell helyettesíteni ipari védősisakkal erre az alkalmazásra az MSZ EN 397 szabvány szerint.

 

 

 

 

 

 


2. Arcvédő eszközök

Az arcvédő eszközök az arc és a szem együttes védelmét biztosítják

a)      mechanikai hatások (repülő, pattanó anyagok);

b)      anyagok hatása (pl. víz, nem veszélyes folyadékok, savak, lúgok);

c)      porok hatása;

d)      sugárzások (pl. ultraibolya, infravörös);

e)      biológiai tényezők (fertőzés veszélye)

ellen.

Az arcvédő eszközök kialakításuk szerint lehetnek sisakra- és fejkosárra szerelhető arcvédők, kézi- és fejpajzsok; valamint sisakra szerelhető pajzsok. A műanyag alapanyagú arcvédők általában mechanikai és vegyi hatások ellen, a fémszita arcvédők pedig elsősorban hősugárzás ellen nyújtanak védelmet.

A mechanikai ártalom elleni arcvédőkkel szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy a repülő, pattanó szilárd részecskék hatása ellen megfelelő mértékű ütésszilárdsággal rendelkezzenek. A munkahelyi ártalmak konkrét ismeretében (a részecskék nagysága, sebessége stb.) választható ki a megfelelő alapanyagú és védelmi fokozatú arcvédő. Sérülés esetén az arcvédő cseréje szükséges.

 

Kémiai veszélyeket jelentenek a cseppecskék és folyadékok kilövellései, illetve oldószerek, aeroszolok, savak, lúgok, cement, habarcs stb. bekerülése a szembe. Ennek következtében égések, szaruhártya bántalmak, vírusos fertőzések, heves kötőhártya gyulladások, fekélyek keletkezhetnek a szemben.

Az infravörös, ibolyántúli, lézer, erős fény és napfény sugárzás hatására szürke hályog, elszarusodó kötőhártya-gyulladás, retina elszarusodás vagy égések, a szemlencse elhomályosodása következhet be a szemben.

Elektromos vezetékekkel való közvetlen érintkezés és rövidzárlati elektromos ív hatására a retina beégése, a szaruhártya vagy a szemlencse elszarusodása jöhet létre.

Magas hőmérsékletű folyadékok, olvadó anyagok, lángok hatására a szem tönkremehet és a szaruhártya vakfoltossága következhet be.

A hegesztőpajzsok az ívhegesztéskor fellépő ártalmak elleni védelemre készülnek. A kiválasztás szempontjait a megmunkált tárgy anyagi minősége, és az alkalmazott hegesztési technológia határozza meg.

 

A hegesztőpajzsok főbb részei a pajzstest, a szűrőüveg és az előtétüveg. Az ívhegesztésnél alkalmazható pajzstestnek és tartozékainak ellenállónak kell lenni a hegesztési technológiánál keletkező közel 3600 ºC hőmérséklettel és a megolvadt fém fröccsenésékor keletkező veszélyekkel/ártalmakkal szemben.

A munkafolyamatoknál előforduló elektromágneses sugárzási tartományok a következők:

 ultraibolya sugárzás (W)

100 nm - 380 nm

 látható sugárzás (VIS)

380 nm - 780 nm

 infravörös sugárzás (IR)

780 nm - 1 nm

 

Tapasztalatok szerint ívhegesztéskor a sugárzás 10%-a az ultraibolya, 30%-a a látható és 30%-a az infravörös sugárzási tartományba esik.

Az ívhegesztéshez a kisugárzott energia és annak spektrális eloszlása függvényében különböző védőfokozatú szűrőüvegek használata szükséges. A hegesztő szűrők skálaszámait a hegesztési eljárások figyelembevételével az alábbi táblázatok tartalmazzák: A megadott értékek átlagos munkafeltételekre vonatkoznak, amikor a hegesztő szeme és a hegfürdő közötti távolság ~50 cm és az átlagos fényerősség 100 lux.

Szórt fény ellen, gázhegesztéshez és keményforrasztáshoz alkalmazandó skálaszámok 1)

Hegesztő eljárás

q = acetilénáramlás, l/h

q ≤ 70

70 ≤q S

200

200 ≤ q ≤

800

q > 800

Nehézfémek2)  hegesztése és keményforrasztása

4

5

6

7

Fedett ívű hegesztés (könnyűfémek esetén)

4a

5a

6a

7a

1) Az alkalmazás feltételei szerint a következő nagyobb vagy kisebb skálaszámot kell választani.

2) A „nehézfém" fogalma az acélra, az acélötvözetekre, a rézre és annak ötvözeteire stb. vonatkozik.

 

Szórt fény elleni védelem

Vas és acél lánghegesz-tése

Könnyűfém láng- és egyéb hegesztése

Ólombronz és réz hegesztése

A szűrőüveg fokozata

Műhelyben könnyű lánghegesztés

távol

00

 

 

 

közel

1 - 2

 

 

 

Könnyűvágás

2

2 - 3

 

 

Oxi- acetilén vágás

normál falvastagság

 

3 - 5

4

 

nagy falvastagság

 

4 - 6

5

 

Vasöntvény hegesztés

 

4

 

 

Keményforrasztás

 

4 - 5

 

 

Vékonylemez hegesztés

 

4 - 5

4 - 5

3

Általános hegesztési munkák

 

5 - 6

5 - 6

4

Vastag anyagok hegesztése

hidegen

 

7 - 8

8

5

melegen

 

8

8 - 9

5 - 6

A lángvágáshoz alkalmazandó skálaszámok:

Hegesztő eljárás

q = oxigénáramlás, l/h

900 ≤ q ≤ 2000

2000 ≤ q ≤ 4000

4000 ≤ q ≤ 8000

Lángvágás

5

6

7

3)Az alkalmazás feltételei szerint a következő nagyobb vagy kisebb skálaszámot kell választani.

Magasabb skálaszámú (sötétebb) szűrő alkalmazása nem biztosít nagyobb védelmet, sőt káros is lehet, mivel arra készteti a hegesztőt, hogy közelebb hajolva a sugárzás forrásához több gázt és/vagy gőzt lélegezzen be. Szabadban, vagy erős természetes világítás mellett végzett hegesztési eljárások esetén egy fokozattal nagyobb skálaszámú szűrő használható.

A hegesztők segítőit és a hegesztő eljárásban résztvevő egyéb személyeket is védeni kell. Ha a hegesztő és segítő egyenlő távolságra van az ívtől, akkor mindkét személynek azonos skálaszámú szűrőt kell használni.

Az elektrooptikai hegesztőpajzsok egy adott szűrőfokozat tartományban biztosítanak védelmet, mivel egy, a hegesztési folyamat kezdetekor automatikusan elsötétülő védőkazettával vannak ellátva. A hegesztőpajzs a beépített szűrőrendszer alapján világos helyzetben is véd a szemre káros sugárzások ellen, de teljes védőhatását üzemállapotban, a hegesztés megkezdésekor, az elsötétedés mértékével fejtiki.

Az ívhegesztő pajzsoknál alkalmazott előtétüveg a szűrőüveget, vagy a védőkazettát védi a fröcsköléstől, a szennyeződésektől és a mechanikus sérülésektől.

A pajzstest sérülés esetén azonnal cserélendő. Az elhasználódás mértékének megfelelően szűrőüveg csere is szükségessé válhat. Kerülni kell vegyszerek és karcoló, dörzsölő hatású, éles, hegyes tárgyak hatását.

Az egészségügy területén alkalmazható arcvédők védelmi képességének meghatározása a szakterületi tevékenységekre vonatkozó speciális előírások figyelembevételével történt.

 

 

 


3. Szemvédő eszközök

védőszemüvegek csoportosítása

 

A védőszemüvegekre és arcvédőkre ugyanazok a szabványok vonatkoznak:

Alapszabványok

EN 166

Általános követelmények

EN 167

Optikai vizsgálati módszerek

EN 168

Nem optikai vizsgálati módszerek

Termékekre vonatkoztatott szabványok

EN 169

Hegesztéses szűrők

EN 170

Ultraibolya szűrők

EN 171

Infravörös szűrők

EN 172

Napfényszűrők

Hegesztésre vonatkozó szabványok

EN 175

Hegesztéses munkák felszerelése

EN 379

Aktív hegesztéses szűrők

Lézersugárzásra vonatkozó szabványok

EN 207

Lézersugárzás elleni szűrők

EN 208

Lézer berendezés elleni szűrők

 

EN 166 szabvány:

Az EN 166 szabvány alkalmazandó minden típusú, a szem károsítására alkalmas, vagy a látás romlását okozó veszélyek elleni egyéni szemvédőre, kivétel az atomerőműi eredetű, a röntgen sugárzás, a lézer és az alacsony hőmérsékletű infravörös sugárzás veszélyei elleni egyéni szemvédőket. Jelen szabvány specifikációja nem alkalmazható az olyan szemvédőkre, melyekre elkülönített és teljes szabvány vonatkozik, mint pl. antilézer szemvédő, általános használatú napszemüvegek, stb. A javító üveggel felszerelt szemvédők nincsenek kizárva az alkalmazási tartományból.

A látómező optikai osztályának jelölése

1

1-es optikai osztályba sorolás, ahol a megengedett dioptriás eltérés +/-0,06.

A védőeszköz állandó viselése megengedett.

2

2-es optikai osztályba sorolás, ahol a megengedett dioptriás eltérés +/-0,12.

A védőeszköz alkalmankénti viselése megengedett.

3

3-as optikai osztályba sorolás, ahol a megengedett dioptriás eltérés +/-0,25.

A védőeszköz különlegesen rövid ideig, alkalmanként viseléshető.

Sugárzással szembeni védelem (első szám: sugárzás fajtája):

2

Ultraibolya (UV) szűrő

3

Ultraibolya (UV) szűrő, amely helyes színfelismerést biztosít

4

Infravörös (IR) szűrő

5

Napszűrő IR szűrő  nélkül

6

Napszűrő IR szűrővel

Sugárzással szembeni védelem (második számkombináció: szűrőfokozat erőssége):

1,2-1,4

Rövidzárlati elektromos ív esetén

1,2-5

Napsugárzás esetén

1,2-10

Üvegipar, öntöde esetén

1,1-1,4

Erős fényviszonyok esetén, kültéri munka, napsugárzás, képernyős munka

1,7-1,3

Hegesztő szűrők esetén

Hegesztő szűrőüvegnél egy számmal jelöljük a szűrőfokozatot

1,7

Ponthegesztés

3-5

Lánghegesztés

5-7

Vágás oxigénnel

6 fölött

Ívhegesztés, plazmavágás (arcvédő, hegesztőpajzs viselete kötelező!)

 

 

EN 169 szabvány

Az EN 169 szabvány megadja a fokozatszámokat és hegesztést, keményforrasztást és plazma-vágási munkálatokat elvégző végrehajtó védelmét biztosító szűrők átadási specifikációját.

Az ilyen típusú szűrők egyéb alkalmazandó követelményeit az EN 166 tartalmazza. A változtatható vagy duplafokozatú hegesztő szűrők specifikációja az EN 379 tárgyát képezi. EN 175 szabvány

Az EN 175 specifikálja az általános követelményeket és próbamódszereket, a munkavégző arcának és szemének az ártalmas optikai sugárzási és szokásos hegesztési, vágási vagy egyéb kapcsolódó műszaki tevékenység során keletkező sajátságos kockázatok ellen használt védelmi berendezésekre vonatkozóan.

Jelen szabvány specifikálja a védelmet, beleértve az ergonómiai szempontokat a különféle természetű kockázatok és veszélyek ellen.

 • sugárzás,
 • gyúlékonyság,
 •  
 • elektromos kockázatok.

A berendezést úgy kell megszerkeszteni, hogy alkalmazni lehessen a védőszűrőket védőüveg vagy szemlencse erősítéssel, követve a hegesztési műveletekhez a védőberendezést gyártó ajánlásait, az EN 166, az EN 169 vagy az EN 379 szerint.

Mechanikai ellenálló képesség

A védőszemüvegek és arcvédők mechanikai ellenálló képességének vizsgálatát úgy végzik, hogy egy 6 mm átmérőjű acélgolyót, 1 m távolságról a védőeszközre lőnek. A golyó sebességének megfelelően négy különböző energiájú ütközést különböztetünk meg. A vizsgálatot összeszerelt állapotban a keretre és a látómezőre vonatkozóan is elvégzik.

Mechanikai ellenálló képesség

A

Az "A" jelölésű szemvédő eszközök vizsgálatánál a golyó sebessége 190 m/s. Polikarbonát arcvédők felelnek meg ennek a vizsgálatnak.

B

A "B" jelölésű szemvédő eszközök vizsgálatánál a golyó sebessége 120 m/s.

Zárt védőszemüvegek és arcvédők felelnek meg ennek a vizsgálatnak.

F

Az "F" jelölésű szemvédő eszközök vizsgálatánál a golyó sebessége 45 m/s.

Száras, zárt védőszemüvegek és arcvédők felelnek meg ennek a vizsgálatnak.

S

Az "S" jelölésű látómezők minimális védelmet nyújtanak. A golyó sebessége 12 m/s.

A hegesztő szűrőüvegek és a kobalt üveg még ennek sem felel meg, ezért kell előtét védőüveget használni.

 

 

Egyéb sajátságos veszélyekkel szembeni védelem

3

A "3"-as szám a folyadékokkal szembeni védelmet jelöli. A fröccsenő folyadékokkal szembeni védelmet csak arcvédővel lehet hatásosan biztosítani. A levegőben lebegő köd, pára, aeroszolok és cseppek elleni védelemre elegendő egy nagy méretű indirekt szellőzéssel rendelkező, zárt, gumipántos szemüveg.

4

Nagyméretű porok (>5 μ) esetén megfelelő védelmet nyújt az ilyen jelölésű védőszemüveg.

5

Az "5"-ös jelölés az a védőszemüveg kapja, mely alkalmas a finom porok és gázok elleni védelemre is. Ebben az esetben nincs a védőszemüvegen szellőző nyílás. A páramentességet bevonattal, vagy ún. "termikus híd alumínium kondenzátorral" biztosítják.

8

A rövidzárlati elektromos ív ellen biztosít megfelelő védelmet a "8"-as jelölésű arcvédő. Az arcvédő minimum 1,2 mm vastagságú kell, hogy legyen. Az arcvédő önmagában nem használható, csak védősisakkal együtt biztosít hatásos védelmet. Olyan változat is létezik, melyben az arcvédő és védősisak (vagy akár hallásvédővel is kiegészítve) egybe van építve.

9

A "9"-es jelölésű arcvédők a fémolvadékok, forró és meleg tárgyak elleni védelmét biztosítják.

R

Az "R" betű jelölés ugyanezen védőeszköznél a magasabb védelmi fokozatot jelöli. Ebben az esetben az infravörös sugárzás visszaverését jelenti. Ezt a hatást egy aranyfüst bevonattal lehet elérni az arcvédőknél.

N

"N" betűvel jelöljük azokat a védőszemüvegeket és arcvédőket, amelyek páramentesek. Ezeknél a védőeszközöknél biztosítva van, hogy páralecsapódás ne történjen  sem magas páratartalom mellett, sem pedig hideg-meleg környezetben való közlekedés esetén.

K

A "K" jelöléssel ellátott védőszemüvegek ellenállnak apró részecskék károsító hatásának.

 

 

A védőszemüveg vagy arcvédő látómezőjén elhelyezett jelölések

3

2 és 3 = UV - 4 = IR - 5 és 6 = napszűrő

C

helyes színfelismrés

 

Gyártó neve

1,2,3

optikai osztály

F,B,A,S

mechanikai ellenálló képesség

F(T)

Hőmérsékleti mechanikai ellenállás jele (-5 °C-tól +55 °C-ig)

8

rövidzárlati elektromos ív jele

9

a fémolvadékok nem-tapadásának és meleg szilárd anyagok elleni védelmének jele

K

apró részecskék károsító hatásának jele

N

páramentesség jele

R

IR sugárzás elleni védelem jele

O

(O) eredeti lencse jele, (V) helyettesítő lencse jele

H

Kisméretű fejen viselhető szemüveg jelzése

 

 

A védőszemüveg vagy arcvédő keretén elhelyezett jelölések

 

Gyártó neve

166

szabvány szám

xxx

felhasználási terület

 

3=folyadékok (cseppek vagy kilövellések)

 

4=nagy méretű porszemcsék (>5ìm)

 

5=gáz és finom por

 

8=rövidzárlati villamos ív

 

9=meleg szilárd anyagok és fémolvadékok

F,B,A,S

mechanikai ellenálló képesség

F(T)

Hőmérsékleti mechanikai ellenállás jele (-5 °C-tól +55 °C-ig)

H

Kisméretű fejen viselhető szemüveg jelzése

2.5

nagy szilárdságú keret jelölése

 

A megfelelő védőszemüveg vagy arcvédő kiválasztásának a fentiek alapján kell megtörténnie, amikor már a (jelen anyagban több helyen is megemlített) munkahelyi, munkaköri kockázatbecslést elvégeztük, meghatároztuk a veszélyeket, ártalmakat. Pl. a mechanikai veszélyeken kívül van-e kémiai (vegyi) ártalom, hőhatás, sugárzások, erős napfény stb.

Törekedjünk arra, hogy védőszemüvegünk vagy arcvédőnk páramentes, azaz N-jelölésű legyen, és ez tartozzon a 1-es optikai osztályba. Nagyon fontos az is, hogy a védőeszköz viselése ne okozzon többletterhelést, állítható (szárhosszúság, orrnyereg, dőlésszög) és kényelmes legyen.

Példák:

Javító, szerelő, gépipari munkakörökbe a száras védőszemüveg (F jelölés; kis ütközési energia) javasolt, ám ha gyorsdarabolóval, sarokcsiszolóval is végzünk munkát, már a nagy erejű ütközésre (A jelölés) kell felkészülni.

A kémiai biztonság területén a felhasznált, használt szerektől és a technológiától függően használhatjuk a száras és zárt védőszemüvegeket. Ha fennáll a fröccsenés lehetősége, akkor az ennek kivédésére alkalmas (3-as jelölésű) arcvédőt használjunk. Esetleges UV-vel történő sterilizálás esetén az ennek megfelelő (3-1,2 vagy 3-5) védőszemüvegeket használjunk.

Raktározás, tárolás, szállítmányozás területén többféle probléma felmerülhet a szem megfelelő védelmének a biztosítására. Előfordulhatnak erős napfény vagy változó erősségű fényviszonyok, vagy a folyamatosan rossz látási körülmények. Az általában használt napszemüvegek nem felelnek meg e célra, mint védőeszközök a gépjárművek vezetése során. ugyanis a napszemüvegnek (általában) nincs oldalvédelme és nem biztosítja a színhelyes felismerést a közlekedési táblák, jelzőlámpák észlelésekor. A munkáltatónak kell biztosítania egy nap elleni védőszemüveget (5-1,1 vagy 5-1,4), amely teljesíti a fenti kritériumokat. Rossz látási viszonyok közt, szürkületben, ködben pedig olyan szemüveget kell biztosítani, amely kontúrkiemelő hatású (3-1,2 HDL sárga) és javítja a látás hatásfokát. A raktározás során ki- és be járkálva kültérről a belső térbe, ahol mások, jelentősen eltérőek a fényviszonyok olyan védőszemüveget kell biztosítani, amely mindkét körülmény között megfelelő védelmet nyújt (5-1,1 I/O ezüst)

Építőiparban is fontos, hogy használjunk védőszemüveget. Erős napsütésben végzett munka során (vasbetonszerelés, állványozás stb.) a kárázást megelőző és az erős fényviszonyokat csökkentő védőszemüveg (5-1,4) használata indokolt. Ez megelőzi a szem kifáradását, szédülést és a koncentráció nagymértékű csökkenését. De gondolunk csak a habarcskeverés, vakolás során a fröccsenő mész- és cementtartalmú anyagra, melynek szembe kerülése irritációt okozhat. Ezt megelőzhetjük, ha védőszemüveget írunk elő, és használatát megköveteljük. (pl. N, F, 1-es optikai osztály)

 

 

 


4. Légzésvédő eszközök

Határozzuk meg milyen veszélyek érhetik a légzőszerveket!

Por

Durva porok (>5 mikron). Ezek a részecskék a látható tartományban vannak, pl. homok, liszt, cementpor, fémpor, durva szénpor, egyes baktériumok stb. Az orrban és a légutakban rakódnak le.

Finom porok (1-5 mikron között). A keletkező porok legnagyobb része ide tartozik; liszt, szénpor, fapor, cementpor és a baktériumok is. A finom porok a légutakban rakódnak le.

Nagyon finom porok (1 mikron alatt). Ez a legveszélyesebb tartomány, mert ez hatolhat legmélyeb-ben a szervezetbe, egyenesen a tüdőbe. Szabad szemmel nem észlelhetők, ezért nem tudjuk megálla-pítani a jelenlétüket. Pl. keményfapor, azbeszt, hegesztéskor keletkező fém szemcsék, festékgőz,  de a dohányfüst is ide tartozik. A tüdőben lerakódó nagyon finom porok egy hosszabb folyamat eredménye-ként telítik a tüdőt, egyre nehezebbé téve légzést, végső soron pedig rák kialakulásához is vezethet.

Gőz, köd

Bizonyos anyagoknál a kipárolgásuk kapcsán akár szobahőmérsékleten is keletkezhetnek gőzök, más anyagoknál pedig hevítés hatására. Pl. a festékszórásnál az anyag elporlasztásakor köd keletkezik. A gőzök elsősorban oldószerek használatakor keletkeznek. Általában jellemző a szaguk, de a fellépő tünetek, rosszullétek is figyelmeztethetnek jelenlétükre.

Gáz

Gázok különféle kémiai folyamatok során keletkeznek. Különösen veszélyesek lehetnek, mert néhányuk színteles és szagtalan. Az ártalmas anyagok hatásukat azonnal a tüdőben fejthetik ki, a légutak érzékennyé válhatnak, köhögés, nehéz légzés, légszomj és irritáció léphet fel. Károsodhat a központi idegrendszer, szédülés, fejfájás, koordinációs zavarok léphetnek fel. Bizonyos gázok [CO (szénmonoxid)] esetében az azonnali halál is beállhat.

Oxigénhiány

Zárt helyeken fordulhat elő valamilyen kémiai reakció következtében. Oxigénhiány lép fel, ha a levegőben az oxigén tartalom 17 tf.% alá esik. Ilyen helyek lehetnek: tartályok, zárt tankok, silók, erjedési területek, aknák, kutak, csatornák stb. Az oxigénhiány gyors szívverést és fejfájást okoz. Oxigénhiányos térben - értelemszerűen - szűrési elven működő légzésvédőt nem szabad használni.

A fentiek alapján, ha be tudtuk sorolni, hogy a vizsgált területünkön van-e valamilyen ártalom, akkor már csak a védelem megoldásával kell foglalkoznunk. Azonban vegyük figyelembe, hogy a legtöbb esetben a konkrét és pontos ténymegállapítás mérés nélkül nem lehetséges!

Légzésvédő eszközök szabványai

EN 149

Légzésvédők, részecskeszűrő félálarcok, követelmények, vizsgálat, megjelölés

EN 405

Légzésvédők, szelepes szűrő félálarcok, gázok, vagy gázok és részecskék elleni védelem

EN 140

Félálarcok és negyedálarcok

EN 136

Teljesálarcok

EN 137

Légzésvédők. Sűrített levegős készülékek.

EN 141

Gázszűrők és kombinált szűrők

EN 143

Részecskeszűrők

EN 270

Nyomólevegős légzésvédő készülékek beépített kámzsával

EN 371

AX típusú gázszűrők és kombinált betétek alacsony forráspontú szerves vegyületek ellen

EN 402

Tüdőautomata vezérlésű, hordozható, nyitott rendszerű, sűrített levegős légzésvédő készülékek meneküléshez, teljes álarccal vagy szájcsutora készlettel.

EN 403

Önmentő készülékek

EN 1146

Hordozható, nyitott rendszerű, nyomólevegős, beépített kámzsás légzésvédő készülékek (nyomólevegős, kámzsás menekülőkészülékek).

EN 1835

Nyomólevegős légzésvédő készülék, könnyűszerkezetű sisakkal vagy kámzsával.

EN 12941

Levegő rásegítéses szűrési típusú légzésvédő készülék sisakkal vagy kámzsával.

EN 12942

Levegő rásegítéses szűrési típusú légzésvédő készülék teljes, fél-, vagy negyedálarccal.

 

 

A részecskeszűrő félálarcok jelölése

FFP1

Szilárd részecskék és folyadékködök ellen. Nominális védelmi tényező: 4-szeres.

FFP2

Olyan szilárd anyagok és azok vizes oldatai, és folyadékok gőzei, ködje ellen, melyek közepesen mérgező (egészségkárosító) anyagok csoportjába tartoznak. Nominális védelmi tényező: 12-szeres.

FFP3

Szilárd anyagok és folyadékok gőzei, melyek mérgezőek, illetve igen mérgezőek. Rákkeltő anyagok, radioaktív anyagok, sprórák, baktériumok, vírusok és enzimek ellen. Nominális védelmi tényező: 50-szeres.

OV

Szerves eredetű szagok elleni védelemre, a védelmi tényező mértékéig.

AV

Savas gőzök és gázok elleni védelemre, a védelmi tényező mértékéig.

D

Dolomit teszttel vizsgált részecskeszűrő

 

 

Gázszűrő betétek jelölései

(a betűjelöléseken kívül körbefutó színcsík is jelöli a betét felhasználhatósági körülményeit)

A

barna

szerves anyagok ellen

B

szürke

szervetlen anyagok ellen

E

sárga

kén, kéndioxid ellen

K

zöld

ammóniák ellen

P

fehér

részecskék ellen

NO

kék

nitrogén ellen

HG

piros

higany ellen

CO

fekete

szénmonoxid ellen

SX

lila

anyag specifikus

AX

barna

65 °C forráspont alatti szerves anyagok ellen

 

Gáz szűrőteljesítmények jelölése félálarcokhoz és teljesálarcokhoz

1

védelmi fokozata: alacsony

0,1 tf. % (1000 ppm) károsanyag koncentrációig

2

védelmi fokozata: közepes

0,5 tf. % (5000 ppm) károsanyag koncentrációig

3

védelmi fokozata: magas

1,0 tf. % (10000 ppm) károsanyag koncentrációig

Részecskeszűrők jelölése félálarcokhoz és teljesálarcokhoz

P1

védelmi fokozata: alacsony

4-szeres védelmi tényező

P2

védelmi fokozata: közepes

Félálarcok: 12-szeres védelmi tényező

Teljesálarcok: 16-szoros védelmi tényező

P3

védelmi fokozata: magas

Félálarcok: 50-szeres védelmi tényező

Teljesálarcok: 200-szoros védelmi tényező

 

 

Szűrő típusú légzésvédő eszközök felosztása

 

 

Izolációs légzésvédő készülékek csoportjai

 

Szűrőteljesítmény:


1 (alacsony)                          0,1 tf%    

2 (közepes)                           0,5
3 (magas)                               1

 

 

 

5. Hallásvédő eszközök

Mára bizonyítást nyert: a zaj súlyos károsodásokat okozhat mind fiziológiai, mint pszichológiai síkon. Valójában, a zaj valóságos ártó tényező mindegyikünk egészségére. Ennek az alapvető érzésnek a megsértésével, kitesszük magunkat a következményeknek.

A 66/2005. (XII. 22.) EüM rendelet írja elő a munkavállalókat érő zajexpozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről szóló legfontosabb tudnivalókat.

A munkahelyeken a munkavállalókat érő zaj mérése és értékelése alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a munkáltató a munkavállalók részére zajvédelmi szempontból egészséges és biztonságos munkahelyi körülményeket biztosítson. E cél megvalósításához elengedhetetlen, hogy a munkáltató ismerje és megfelelően értékelje, elemezze a munkahelyi zajviszonyokat, azaz az Mvt. szerinti kockázatértékelést zajvédelmi szempontból megfelelő részletességgel végezze el.

SNR(súlyozott átlagos zajcsökkentés) értéket fel kell tüntetni az eszközön

Leegyszerűsítve, a rendelet szerint a következőket kell figyelembe:

Ha a zajterhelés meghaladja a 80 dBA expozíciós értéket, (de nem több 85 dBA-nél) a dolgozót kérésére el kell látni zajvédő eszközzel.

A 85 dBA értéket meghaladó zajexpozíció esetén a munkáltatónak kötelessége valamilyen intézkedéssel a zajterhelést a megengedett szint alá csökkenteni.

Zajexpozícióban végzett munka: a munkavállalót érő, az alkalmazott egyéni hallásvédő eszköz zajcsillapító képességének figyelembevételével számított 87 dBA egyenértékű A-hangnyomásszintet meghaladó napi expozíció, illetve a munkavállalót érő 140 dBC csúcs hangnyomásszintet meghaladó pillanatnyi zajbehatás.

A mérési jegyzőkönyvnek legalább a következőket kell tartalmaznia:

- a vizsgálatot végző szerv megnevezése és címe, a jogosultság igazolása,

- a vizsgálat helye és időpontja,

- a vizsgálat célja,

- hivatkozás e jogszabályra,

- a méréshez használt műszerek és berendezések gyártmánya, típusa,

- a műszerek hitelesítésének időpontja, a hitelesítési bizonylat száma,

- a mérést végzők neve, szükség esetén a jogosultság igazolása,

- a helyszín részletes leírása, vázlatos helyszínrajzzal,

- a zajforrások leírása, helyzete, működése a mérés alatt,

- a zaj jellege (folyamatos, illetve szakaszos, állandó, illetve változó, impulzusos stb.),

- a munkavállaló(k) munkahelyeinek és tevékenységének leírása,

- a mérési pontok leírása, megjelölése a helyszínrajzon,

- az egyes mérések időpontja és időtartama,

- a mérési eredmények, illetve mérési adatok,

- a mérést befolyásoló esetleges körülmények,

- az expozíciónak kitett munkavállalók megnevezése, száma,

- a vizsgálati eredmény(ek),

- dátum és a vizsgálatért felelős aláírása

 

Zajvédelemmel foglalkozó szabványok

EN 352-1:2003

Hallásvédők. Általános követelmények. 1. rész: Fültokok

EN 352-2:2002

Hallásvédők. Általános követelmények. 2. rész: Füldugók

EN 352-3:2003

Hallásvédők. Általános követelmények. 3. rész: Ipari védősisakra szerelt fültokok

EN 352-4:2001/A1:2005

Hallásvédők. Biztonsági követelmények és vizsgálatok. 4. rész:
Zajszinttől függő fültokok

EN 352-5:2002

Hallásvédők. Biztonsági követelmények és vizsgálat. 5. rész: Aktív
zajcsökkentésű fültokok

EN 352-6:2002

Hallásvédők. Biztonsági követelmények és vizsgálatok. 6. rész:
Fültokok villamos hangbemenettel

EN 352-7:2002

Hallásvédők. Biztonsági követelmények és vizsgálatok. 7. rész:
Szintfüggő csillapítású füldugók

EN 24869-1:1992

Akusztika. Hallásvédők. Szubjektív módszer a hangcsillapítás
mérésére (ISO 4869-1:1990)

EN 458:2005

Hallásvédők. Ajánlások a kiválasztáshoz, a használathoz, a
gondozáshoz és a karbantartáshoz. Útmutató dokumentum

 

Csak az alkalmazott minősítési jelzéssel ellátott hallásvédők választhatók ki. Minden JSP zajelleni termék viseli a CE jelölést, ami az egyéni védelmi berendezés szerinti előírás, és rendelkezik a British Standard Institute (BSI) jelzésével is.

A zajvédő kiválasztásánál, fontos szabály a törvények, szabályozások, használat és műszaki jellemzők ismerete. A kiválasztási követelmények emelik ki a választás pillanatában figyelembe veendő általános szempontokat. A kiválasztás pontosításához kérjük hivatkozni az EN 458:2005 szabványra.

Hallásunk rendkívül értékes és érzékeny. A legtöbb ember számára magától értetődik, hogy képes hallani. Vajon ki gondol arra, hogy a hallószerv érzékelésünk legkényesebb mechanizmusa? Fülünk még alvás közben is őrködik. Egészséges ember számára nehezen elképzelhető, mit jelent, ha valaki rosszul vagy egyáltalán nem hall. Hallásunkat már huzamosabb ideig tartó csekély zajterhelés is károsíthatja. A halláskorosodás belsőleg, láthatatlanul alakul ki és gyógyíthatatlan betegség.

 Érzékenységünk a zajra mindig egyéntől függő és egyénenként eltérő. Még abban az esetben is, ha látszólag hozzászokott a zajhoz, senki nem lehet biztonságban a zajártalommal szemben. Minél nagyobb a zaj intenzitása, minél több időt töltünk a zajos környezetben, annál nagyobb a halláskárosodás esélye.

 A zaj a hallás károsodásán kívül a központi idegrendszerre történő közvetlen hatásával általános stresszreakciókat idézhet elő. Ez a stressz lelki és testi következményekkel egyaránt járhat.

 Munka közben változatos jellegű és intenzitású zajok érik a fülünket. Az alábbi példák különböző munkafolyamatokhoz tartozó jellemző hangnyomásokat tartalmaznak:

Jellemző zajnyomás értékek

Normál beszélgetés 

50-60 dB(A)

Hangos rádió   

65-75 dB(A)

Forgalmas utca 

78-85 dB(A)

Nehéz teherautó 7 méterről 

95-100 dB(A)

Sertésól, etetéskor

110 dB(A)

Láncfűrész 

115-120 dB(A)

Felszálló sugárhajtómű 25 méter távolságból 

140 dB(A)

 

 

Néhány munkafolyamat jellemző zajszintje

Fúrógép

kb. 90 dB

Fűnyíró gép

kb. 96 dB

Hegesztés

kb. 100 dB

Körfűrész

kb. 110 dB

Légkalapács

kb. 120 dB

 

 A hallásvédő eszköz kiválasztásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

 1. EK megfelelőség
 2. Zajcsillapítási követelmény
 3. Viselési komfort
 4. Munkahelyi környezet és a munkafolyamat
 5. A dolgozó egészségügyi alkalmassága
 6. A hallásvédő illeszkedése más védőeszközökhöz  

Az EK megfelelősség követelményeiről a 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendeletben találhatunk információkat. Fontos, hogy a megfelelőség követelményei közé tartozik nem csak az EK megfelelőségi jelzés (CE jelzés), hanem a részletes, magyar nyelvű felhasználói tájékoztató is, minek megléte elengedhetetlen a biztonságos alkalmazáshoz.  Semmiképpen nem lehet meglepő, hogy az EK megfelelőséget rögtön másodikként a csillapítási teljesítmény követi. Éppen ezért a zajvédő eszközökön fel kell tüntetni az SNR (súlyozott átlag zajcsillapítás) értéket és a frekvencián mért zajcsillapítási értéket. Ha ennek elhelyezése a terméken (pl. a füldugó kis mérete miatt) nem lehetséges, akkor a gyűjtőcsomagoláson, vagy egyéb ismertetőn kell jelölni.

1. Zajvédő füldugók lehetnek:

Egyszer használatos, eldobható füldugó: olyan munkakörülmények között javasolt a használata, ahol a környezeti szennyeződés könnyen a füldugóra kerül, és ennek eltávolítása, tisztítása körélményes lenne. (pl. vegyiparban, gyógyszer-iparban, irritációt okozó, olajos, és egyéb szennyező anyagok jelenléte esetén)

Többször használatos füldugók:  tiszta munkakörülmények között használhatók, tisztításuk, tárolásuk könnyen megoldható.

Detektálható füldugók: ezek használat ott indokolt, ahol szennyezőanyagok nem kerülhetnek bele a a feldolgozott termékekbe (pl. konzervipar, élelmiszeripar, húsipar, tejipar, vegyipar, konzergyártás stb.). Ezeket a füldugókat a feldolgozás során detektorokkal ki lehet mutatni, ha belekerülnek a termékbe. Létezik eldobható és többször használatos változat.

Pántos füldugók: használata olyan helyen praktikus, ahol sűrűn kell ki- és behelyezni a hallásvédő eszközt.

 

2. Zajvédő fültokok lehetnek:

Zajvédő fültokok fejpánttal: ezek más eszközök nélkül önállóan használhatók.

Zajvédő fültokok tarkópánttal: más védőeszközökkel (arcvédő, védősisak) együtt is használható.

Zajvédő fültokok sisakra szerelhető kivitelben: a többi védőeszközzel (arcvédő, védősisak) együtt szerelve komplett védelmet biztosít.

Zajvédő fültokok elektronikával szerelve: ezek lehetnek impulzus zajvédelemmel (elektronikus sávszűrővel) készítve is, melynek lényege, hogy az erős zajokat 83 dBA zajszinten levágja. A beépített külső mikrofon így a beszédhangokat és fontos jelzéseket átengedi. De lehetnek még URH rádió adóvevővel vagy rádiótelefonnal kombinált fültokok is.

 

3. Zajvédő sisakok

Zajvédő sisakokat nagy zajterhelés esetén, nem ipari területen, elsősorban a csontterhelés megszüntetésére használjuk.


6. Védőruhák

EN 340:2004 szabvány: Védőruházat. Általános követelmények

 

Ez a szabvány tartalmazza, a személyes öltözet borítójaként vagy helyettesítőjeként meghatározott és egy vagy több veszély elleni védelemre tervezett védőöltözetekre vonatkozó általános követelményeket.

JELÖLÉS:

 • Magára a termékre, vagy a termékhez csatlakoztatható címkére nyomtatva
 • Olvasható és látható módon elhelyezve
 • Név, és kereskedelmi márka
 • Terméktípus megjelölése
 • Méret megjelölése
 • Az alkalmazott szabvány száma
 • Egyezményes jel, vagy ha szükséges, a teljesítményszint
 • A "!" jelzése a felhasználó kötelezettségét jelenti a gyártó utasításinak figyelembe vételére
 • Karbantartási címkézés
 • Használati utasítások

EN 342:2004 szabvány: Védőruházat. Ruhaegyüttesek és ruhadarabok hideg elleni védelemhez  

Az EN 342 szabvány specifikálja a -5 C alatti hőmérsékletű hideg ellen védő öltözetekre vonatkozó követelményeket és próbamódszereket. Alaphőmérsékleten mért szigetelés. Érték a maximális felhasználási hőmérséklet függvényében a tevékenységi szinthez és az adott időtartamhoz. A betűk adják a teszt során használt alsóruházat típusát (A vagy B).

Légátjárhatósági osztály (0-tól 3-ig): Ez az öltözék átjárhatósági szintje

Elpárologtató ellenállás osztálya (0-tól 3-ig): Ez az öltözék belélegezhetőségi szintje

EN 343:2003+A1:2008 szabvány: Védőruházat. Védelem eső ellen

Vízáteresztéssel szembeni ellenállás (0-tól 3-ig): Ez az öltözék átjárhatósági szintje

Elpárologtatással szembeni ellenállás (0-tól 3-ig): Ez az öltözék belélegezhetőségi szintje

Alkalmazási tartomány:

A szabvány specifikálja a -5 C alatti hideg és szél, rossz időjárás ellen védő öltözetek jellemzőit.

Az első szám a jel jobb oldalán a vízáteresztéssel szembeni ellenállás osztályát, a második az elpárologtatással szembeni ellenállás osztályát.

A jelző öltözékek három osztályba sorolhatók. A megkövetelt felületüket tekintve fluoreszkáló és visszaverő alapanyagból kell készülniük, vagy választható a kombinált tulajdonságokkal rendelkező alapanyag.

 • EN 340: általános követelmények
 • EN 471: jól látható jelző öltözékek
 • A különböző osztályokba sorolható jól látható öltözékek jellemzői

EN 471:2003 szabvány: Jó láthatóságot biztosító védőruházat szakmai használathoz. Vizsgálati módszerek és követelmények

Az EN 471 szabvány specifikálja azokat a jellemzőket, melyekkel a felhasználó jelenlétének látható jelzését biztosító öltözeteknek kell rendelkezniük, annak érdekében, hogy veszélyes körülmények között, nappali fényben és éjszakai megvilágításban védelmet nyújtsanak és jól láthatók legyenek.

Jól látható öltözetek osztályai

A három osztály mindegyikében az öltözetek felületén a táblázatban meghatározott mértékű, az öltözet sajátos jellegét biztosító anyaggal kell rendelkezniük.

 

3

2

1

Öltözék osztály

Öltözék osztály

Öltözék osztály

Fluoreszkáló alapanyag

0,8

0,5

0,14

Visszaverő alapanyag

0,2

0,13

0,1

Kombinált tulajdonságokkal rendelkező alapanyag

 

 

0,2

 

A 3. osztály határozza meg a legmagasabb láthatóságot. Pl. hosszú ujjú kabát, kabát/nadrág együttes.

A 2. osztály határozza meg a láthatóság közbülső szintjét. Pl. mellények, kazulák.

Az 1. osztály határozza meg a láthatóság legalacsonyabb szintjét. Pl. vállszíjak.

 

 • Fluoreszkáló alapanyag felület osztályba sorolása (0-tól 3ig.) A fluoreszkáló és visszaverő anyag osztályba sorolását adja
 • Visszaverő alapanyag osztályba sorolása (0-tól 2-ig).

 

Védőruházattal kapcsolatos szabványok (tájékoztató jelleggel)

EN 340:2004

Védőruházat. Általános követelmények

EN 342:2004

Védőruházat. Ruhaegyüttesek és ruhadarabok hideg elleni védelemhez  

EN 343:2002

Védőruházat. Védelem eső ellen

EN 471:2003

Jó láthatóságot biztosító védőruházat szakmai használathoz. Vizsgálati módszerek és követelmények

EN 351

Védőruházat. Hő és láng elleni védelem. (Lángálló kivitel)

EN ISO 15025

Védőruházat. Hő és láng elleni védelem. A korlátozott lángterjedés vizsgálati módszere (ISO 15025:2000)

EN 1486

Védőruházat tűzoltó részére

EN 470-1

Védőruházat hegesztéshez és hasonló műveletekhez

EN 463:1997

Védőruházat folyékony vegyszerek ellen. Vizsgálati módszer: folyadék-sugár behatolásával szembeni ellenállás meghatározása  (3. típ)

EN 468:1997

Védőruházat folyékony vegyszerek ellen. Vizsgálati módszer: permet behatolásával szembeni ellenállás meghatározása (Permetteszt 4. típ.)

EN ISO 13982-1

Szilárd részecskék ellen használt védőruházat. 1. rész: A levegőben lebegő szilárd részecskék ellen az egész testet védő, vegyszerek elleni védőruházat (5. típusú ruházat) teljesítménykövetelményei (ISO 13982-1:2004)

EN 13034

Védőruházat folyékony vegyszerek ellen. Folyékony vegyszerek ellen korlátozott védelmet nyújtó, vegyszerek elleni védőruházat teljesítmény-követelményei (6. típusú és PB [6] típusú

EN 14126

Védőruházat. Fertőző anyagok elleni védőruházat teljesítménykövetel-ményei és vizsgálati követelmények

EN 1073-2

Védőruházat radioaktív szennyeződés ellen. 2. rész: Szemcsés radioak-tív szennyeződés elleni, nem szellőztetett védőruházat követelményei és vizsgálati módszerei

EN 14058

Védőruházat. Hideg környezet ellen védő ruhadarabok

EN 1149-1

Védőruházat. Elektrosztatikus tulajdonságok. 1. rész: A fajlagos felületi ellenállás mérési módszerei

EN 14360

Védőruházat eső ellen. Kész ruhadarabok vizsgálati módszere. Nagy energiájú esőcseppek hatása

EN 381

Védőruházat, kézi láncfűrészek használóinak

EN 14325:2004

Védőruházat vegyszerek ellen. A vegyszer elleni védőruházati anyagok, varratok, oldható és nem oldható kapcsolatok vizsgálati módszerei és teljesítményosztályba sorolása

EN 531

Védőruházat, hő hatásának kitett ipari munkások részére

 

 

 

Esernyőjel

időjárás elleni védelmet jelöl két számmal

X = vízállóság (3 szint)

Y = vízgőz áteresztőképesség (3 szint)

Jégvirágjel

időjárás elleni ruha melegbélésén két számmal

X = vízgőzáteresztő képesség ( 2 szint)

Y = melegtartó képesség (2 szint)

Jégvirágjel

hideg elleni védelmet jelöl három számmal

X = kivehető béléssel mért hőszigetelő képesség

Y = légáteresztő képesség (3 szint)

Z = vízgőzáteresztő képesség (3 szint)

Lángjel

lángkicsapás veszélye elleni védelem két számmal. (EN 533)

Y = láng terjedése (3 szint)

Z = lángmentesített védőruha tisztítás utáni védőképessége (3 szint)

Lángjel

A; B, C; D; E, kategória jelöléssel láng és hőhatás ellen

A Védőruha anyaga megfelel az EN 531-es szabvány z=3-as kategóriának

B (B1-B5) Áramló hő elleni szigetelés.

C (C-) Sugárzó hő elleni szigetelés

D (Dl-D3) Olvadt fröccsenő alumínium elleni hőszigetelés.

E (E1-E3) Olvadt fröccsenő vas elleni hőszigetelés.

Szikrakisülés jel

Elektrosztatikus feltöltődést elvezető ruházat

Láncfűrész jel

Láncfűrésszel dolgozók részére.

Mellényjel

Jól láthatóságot biztosító védőruházat jelölése.

X = nappali és éjszakai jól láthatóságot biztosító anyagok mennyisége a védőruhán. (3 szint)

Y = a fényvisszaverő anyag osztályba sorolása (1. vagy 2.)

Lombik jel

Lombik jel

 

Veszélyes vegyszerek behatolása elleni védelmet jelöl

3. típus - folyadékokkal szemben

4. típus - permetekkel szemben

5. típus - szilárd részecskékkel szemben

6. típus - fröccsenéssel szemben

Kalapács jel

Mechanikai veszélyekkel szembeni védelmet jelöl

A kopásállóság (4 szint)

B vágással és metszéssel szembeni ellenállás (5 szint)

C szakító szilárdság (4 szint)

D átszúrással szembeni ellenállás (4 szint)

Nyitott könyvjel „i” betűvel

A védőruhára vonatkozóan fontos információt tartalmaz a kezelési - használati utasítás és ezt kötelezően el kell olvasni.

Biológiai jel

Biológiai veszélyekkel szembeni védelmet jelöli.

Sugárzás jel

Radioaktív ártalmak ellen

 

 

 


7. Egész testet/szervezetet védő ruhák

Védőruha szabványlista

A teljes testfelületet védő eszközök kialakításuk szerint lehetnek egybe szabott (egy részes) kámzsás overálok, vagy több darabból konfekcionált, egymást fedő alkatrészekből álló védőruházatok.

 A védőruhák beépített, rögzített tartozékai lehetnek:

 • a kámzsarészbe beépített védősisak
 • a kámzsába rögzített arc- és szemvédő
 • a kabátrész ujjához csatlakoztatható védőkesztyű
 • a nadrág szárához rögzített védőcsizma, vagy a védőruha alapanyagából készített lábbeli rész, amely a védőlábbeli felett viselhető

Az egy részből álló gáztömör védőruhák légmentesen csatlakoztatható légellátó rendszerrel és kilégzőszeleppel vannak ellátva. Magyarországon csak minősítő bizonyítvánnyal rendelkező izolációs légzésvédő készülékkel együtt használhatók. A légzésvédő készülékek ‑ a védőruha kialakításából adódóan ‑ vagy a ruha alatt, vagy a védőöltözet külső felületén rögzíthetők.

A gáztömör állapot biztosítása érdekében a védőruhák felvételénél kötelező második személy közreműködése.

A levegőellátás függvényében a védőruházat használhatósága lehet helyhez kötött (vezetékes rendszerhez csatlakoztatható), vagy mobil rendszerű (vezeték nélküli).

A hő- és lánghatások (tűzmegközelítő, tűzbelépő stb.) elleni védelemre szolgáló egész testet védő ruházatok készülhetnek többrészes kivitelben is. A különálló alkatrészeknek tökéletesen fedniük kell egymást.

A teljes testfelületet védő ruhák védelmi képességének illetve az alkalmazhatóság időtartamának meghatározása az arcvédő eszközöknél feltüntetett (A lángvágáshoz alkalmazandó skálaszámok) hőátadási indexszámok alapján történik.

A hő- és lánghatások elleni védőruhák felvételekor is számos esetben szükséges egy másik személy közreműködése.

Az egész testet (szervezetet) védő eszközök használatára vonatkozó szigorú előírásokat a termékhez kötelezően mellékelt tájékoztatók tartalmazzák. Az általános, és legfontosabb követelmények a következők:

 • A védőruházatban munkavégzést csak orvosi alkalmassági vizsgálat alapján, az adott feladatra (tevékenységre) egészségileg alkalmas, begyakorlott munkavállaló végezhet.
 • Havária helyzetben minimum két személy beöltözése szükséges.
 • A védőruházat ‑ a környezeti/munkakörnyezeti hőmérsékleti viszonyok és a fizikai megterhelés függvényében ‑ egyidejűleg folyamatosan csak korlátozott ideig viselhetők. A folyamatos használatra engedélyezett időtartamok között pihenőidők beiktatása szükséges.
 • A speciális alapanyagokból készített védőruházatok a test szellőzését korlátozzák, ezért a megfelelő komfortérzés biztosítása érdekében különös fontossággal bír a közvetlen bőrfelülettel érintkező alsóruházat kiválasztása. Természetes alapanyagú vagy polipropilén-pamut szálösszetételű alsóruházat viselete ajánlott.
 • A gyártók által meghatározott időközökben ‑ a használatba nem került védőruha esetében is ‑ az időszakos ellenőrző vizsgálatot kijelölt szakszervizekben el kell végeztetni. A többnyire havária helyzetben használatos védőruhákat minden bevetési tevékenység után alapos vizsgálatnak kell alávetni.
 • Az ellenőrző- és felülvizsgálatok időpontját és eredményt regisztrálni kell.
 • A védőruházatok az igénybevételtől és a tárolási körülményektől függően korlátozott élettartammal rendelkeznek.
 • A ruházaton mindennemű javítást, illetve alkatrészcserét csak az erre a tevékenységre kijelölt ‑ a védőruhához mellékelt tájékoztatóban megjelölt ‑ szakszervizekben végezhetnek el. Az elvégzett beavatkozást írásban kötelező dokumentálni, melyet a felhasználó köteles a ruházat használatból való kivonásáig megőrizni.

 


8. Kézvédő eszközök

A védőkesztyűkre vonatkozó európai szabványok nagy részét egy pajzs alakú piktogram képviseli (a kockázat elleni védelem jelképe) egy vagy több laboratóriumban elvégzett próba által megszerezett teljesítmény listával párosulva. 

Védőkesztyűkkel kapcsolatos szabványok

EN 420

Általános követelmények

EN 388

Mechanikai ártalmak, vágással szembeni és antisztatikussági vizsgálatok

EN 407

Termikus kockázatok ellen védő kesztyűk vizsgálata

EN 511

Hideg elleni vizsgálatok

EN 421

Ionizáló sugárzás elleni vizsgálat

EN 374-1

Mikroorganizmusokkal szembeni vizsgálatok

EN 374-2

Vízállósággal és alacsony koncentrációjú vegyszerekkel (pl. takarítószerek) szembeni vizsgálat

EN 374-3

Vegyszerek áthatolásával szembeni vizsgálat.

EN 60903

Elektromosan szigetelő védőkesztyűk vizsgálata

EN 1082-1

Lánckesztyűk

 

 

 

Mechanikai ártalmak

Kalapácsjel értelmezése:
A szintek 0-tól 4-ig értékeltek. Az "X" jelölés az eredményben azt jelenti, hogy a teszt nem elvégezhető, vagy nem került sor a elvégzésére. A 0-nál magasabb fokozat a szabványban elegendő a gyártó számára ahhoz, hogy követelhesse a normának való megfelelést.

 

1

2

3

4

5

A (1-4) kopásállóság (ciklus)

> 100

> 500

> 2000

> 8000

 

B (1-5) Vágással szembeni ellenállás (indexszám)

> 1,2

> 2,5

> 5,0

> 10,0

> 20,0

C (1-4) Szakítószilárdság (N)

>10

>25

> 50

> 75

 

D (1-4) Átszúrással szembeni ellenállás (N)

> 20

> 60

> 100

> 150

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hő ártalmak

Lángjel értelmezése:

 

1

2

3

4

A (1-4) Hő- vagy lángállóság

< 20"

< 10"

< 3"

< 2"

B (1-4) Kontakt hővel szembeni ellenállás (>15 perc)

100 °C

250 °C

350 °C

500 °C

C (1-4) Konvektív hővel szembeni ellenállás (hőhatás)

> 4"

> 7"

> 10"

> 18"

D (1-4) Sugárzó hővel szembeni ellenállás (hőhatás)

> 5"

> 30"

> 90"

> 150"

E (1-4) Olvadt fém kismértékű fröccsenése (csepp)

> 5

> 15

> 25

>35

F (1-4) Olvadt fém nagymértékű fröccsenése (csepp)

> 30

> 60

> 120

> 200

 

 

 

 

 

 

Hideg ártalmak

Hókristály jel értelmezése: 

 

1

2

3

4

A (1-4) Konvektív hideggel szembeni ellenállás °C/W/m2

> 0,10

> 0,15

> 0,22

> 0,33

B (1-4) Kontakt hideggel szembeni ellenállás °C/W/m2

> 0,025

> 0,05

> 0,10

> 0,15

C (1) Vízállóság megfelel, ha a víz min. 30 percig nem hatol át a kesztyűn.

 

MSZ EN 420  szabvány: általános követelmények

Pontosítja az általános követelményeket a következők vonatkozásában:

 • Gyártó azonosítása és a termék jelölése
 • Ártalmatlanság (pl. az anyagok lehető legsemlegesebb pH értéke)
 • Az egyeztetett méretek hitele (lásd méretvételi táblázatok)
 • Kézügyesség: az a megfelelő, ha egy kesztyű olyan kézügyességgel bír, mint amilyenre szükség van a rendeltetésszerű használathoz
 • A kesztyű felépítése
 • Csomagolás, raktározás, karbantartás és tisztítás
 • Felhasználói információk az utasítási jegyzéken az egyéni védelmi berendezés kategória besorolásáról: teljesítmény, ábrák, használat, használati figyelmezetések, rendelkezésre álló mérettartomány.

en 388 szabvány : mechanikai kockázatok

Az en 388 szabvány alkalmazható minden védőkesztyű típusra, ami a támadást és koptatás, vágás, tépés, átfúrás folytán kialakult fizikai  és mechanikai támadást illeti. Ez a szabvány nem alkalmazható a rezgés elleni kesztyűkre.

EN 511 szabvány : hideg által okozott kockázatok

Az en 511 szabvány meghatározza a hőközlés vagy hővezetés által -50°C-ig, hideg ellen védő kesztyűk követelményeit és próbamódszereit. Ez a hideg, vagy éghajlati feltételekhez, vagy ipari tevékenységhez kapcsolódik. Az eltérő teljesítményszintek jellegzetes értékeit a kategóriánkénti sajátos követelmények vagy a speciális alkalmazási terület határozza meg.

en 407 szabvány: meleg és tűz kockázatai

Az en 407 szabvány specifikálja a meleg és/vagy a tűz ellen védő kesztyűk próbamódszereit, általános követelményeit, hőteljesítmény-szinteket és a jelölést. Minden kesztyűre alkalmazható, amelyeknek védeni kell a kezet a meleg/és vagy a láng ellen a következő formában: tűz, közvetlen hő, hővezetés, sugárzó hő, olvasztott fém kis szikrái vagy olvasztás során kifreccsenő nagyobb fémdarabok.

en 659 szabvány : tűzoltókesztyűk

Ez a szabvány kizárólag tűzoltók számára, akik tűzvész elleni harc, kutatási műveletek vagy mentések során használják - készült védőkesztyűkre alkalmazható. Pontosítja a próba-módszereket és a kesztyűk minimális teljesítményét.

pren12477 szabvány: kesztyűk hegesztéshez

Ez szabvány tervezet pontosítja a próbakövetelményeket és módszereket a fémek kézi hegesztéséhez, a daraboláshoz és a műszaki kötésekhez használt kesztyűkre vonatkozóan. A hegesztő kesztyűk két típusra osztályozottak: B osztály, ahol a kézügyesség a követelmény, és az A osztály, ahova a hegesztéshez használatos kesztyűk tartoznak.

en 374-2 szabvány: mikroorganikus kockázatok

Az en 374-2 szabvány specifikálja a vegyi termékek és/vagy mikroorganizmusok ellen védő kesztyűk áteresztő képességének ellenállására vonatkozó próbamódszereket. Amikor az MSZ en 374 szabvány szerint elvégzett próbák szerint a kesztyűk rendelkeznek a fenti képességgel, hatékony akadályt képeznek a mikrobiológiai kockázatok ellen.

en 374-3 szabvány: vegyi kockázatok

Az en 374-3 szabvány vonatkozik  a nem gáz jellegű potenciálisan veszélyes vegyi anyagokkal való folyamatos érintkezés esetére használatos átjárható kesztyűket alkotó anyagok ellenállásának meghatározására. Tudomásul kell venni a tényt, hogy ezt a próbát nem lehet a gyakorlatban ténylegesen megvalósult körülményeknek megfelelően elvégezni. Javasolt a próba eredményeit relatív értékekként kezelni, anyagok összehasonlításával az áthatolási időt tekintve nagy kategóriánként.

A védőkesztyűk vizsgálatához használt vegyszerek listája és betűkódja

Betűkód

Vegyszer neve

CAS szám

Osztály

A

Metanol

67-56-1

Primer alkolhol

B

Aceton

67-64-1

Keton

C

Acetonitril

75-05-8

Nitril alkotóelem

D

Diklorometán

75-09-2

Klórral telített paraffin

E

Szén diszulfid

75-15-0

Szerves összetevőt tartalmazó kén

F

Toluol

108-88-3

Aromás szénhidrogén

G

Dietilamin

10-989-7

Amin

H

Tetrahidrofurán

109-99-9

Heterociklusos és éter összetevő

I

Etil acetát

141-78-9

Észter

J

n-Heptán

142-85-5

Telítet szénhidrogén

K

40% nátrium hidroxid

1310-73-2

Szervetlen bázis

L

96% kénsav

7664-93-9

Szervetlen ásványi sav

 

en iso 10819 szabvány: mechanikus eredetű támadás és rezgések

A karokra és kezekre irányuló mechanikus eredetű támadás és rezgések

Mérési és értékelési módszerek a tenyéren és kézen keresztülhaladó rezgések átadási tényezőinek mérési és értékelési módszerei.

A szabványozási európai bizottság (cen) által felállítva a kezek révén továbbított rezgések kockázatainak kitett kézrezgés (havs) jelenség elleni egyre növekvő igény kielégítésére.

A rendelkezések a tenyér szintjén kerülnek végrehatásra az ujjak kizárásával. A szabvány pontosítja, hogy az ismeretek jelenlegi állása szerint a kesztyűk nem képesek jelentős csök-kenést megvalósítani 150Hz alatti rezgés frekvencia alatt.

Bizonyos kesztyűk még növelhetik ezeket a frekvenciákat, de lényeges leszögezni, hogy egy kesztyű elsődleges sajátossága a kéz melegen és szárazon tartása és hasonló jelentőséggel bír az a tulajdonság is, hogy csökkenti a rezgés okozta bizonyos hatásokat.

Az egyedüli módszer az átadási tényező mérésére az MSZ en iso 10819 szabvány szerint, nem alkalmas a rezgések okozta egészségügyi kockázatok értékelésére.

Rezgések elnyelésére, csökkentésére antivibrációs kesztyűket használunk.

A rezgések átadására vonatkozó szabvány meghatározása:

A csupasz kéz felületén és a csuklón tartott rezgő szerszám segítségével , a rezgés elleni kesztyű tenyerén mért rezgések átadásának tényezője (egy racionális szám).

Az 1-nél magasabb átadási értékek jelzik, hogy a kesztyű erősíti a rezgést, a 0,6-nál kisebb értékek azt jelzik, hogy a kesztyű csökkenti a rezgést.

A próbákat 31,5 Hz - 1250 Hz tartományban végezték, a leggyakrabban használt rezgést okozó szerszámokkal.

 • Közepes rezgéstartomány: 31,5Hz -tól 200Hz-ig 
 • Magas rezgéstartomány: 200Hz -tól 1250Hz-ig 

Az en iso 10819 szabványnak való megfelelés érdekében a következő tartományokat kell figyelembe venni.

 • Átadás közepes frekvenciánál: m legyen < 1
 • Átadás magas frekvenciánál: m legyen < 0,6

 

Kalapács jel

A;B;C,D kategória jelöléssel, mechanikai ártalmak ellen

A          Kopásállóság (1-4 szint)

B          Vágással szembeni ellenállás (1-5 szint)

C          Szakítószilárdság (1-4 szint)

D          Átszúrással szembeni ellenállás (1-4 szint)

Kés jel

Ennek a piktogramnak a jelentése, hogy a védőkesztyűn elvégezték a vágással szembeni ellenállás vizsgálatot leeső éles tárgy esetén.

Szikrakisülés jel

Ez a piktogram jelöli, hogy a védőkesztyű sztatikus feltöltődés körülményei között is használható.

Jégvirág jel

A;B,C kategória jelöléssel hideg ártalom ellen.

A          Konvektív hideggel szemben (1-4 szint)

B          Kontakt hideggel szemben (1-4 szint)

C          Vízállóság (1 szint)

Lángjel

A;B;C;D,E;F kategória jelöléssel, hő ártalmak ellen.

A          Hő- vagy lángállóság (4 szint)

B          K ontakt hőhatás (4 szint)

C          Konvektív hőhatás

D          Sugárzó hőhatás (4 szint)

E          Kis mennyiségű olvadt fém fröccsenése (4 szint)

F          Nagy mennyiségű olvadt fém fröccsenése (4 szint)

Sugárzás jel

Ezzel a jellel ellátott védőkesztyűket ionizáló sugárzás és/vagy radioaktív részecskékkel szennyezett területeken használhatjuk. A védőkesztyűt áteresztési vizsgálatoknak és speciális hatásoknak vetik alá.

Biológiai jel

Az ezzel a jellel ellátott védőkesztyűt alávetették egy áteresztési, levegőáramlási tesztnek. Ez bizonyítja a mikroorganizmusokkal szembeni védőképességét.

Csésze jel

 

Víz és enyhe vegyszerekkel szemben i védelmet jelöli. A védőkesztyű áteresztési vizsgálatnak lett alávetve, de nem vizsgálták vegyszerek áthatolásával szemben.

Lombik jel

A védőkesztyűn különböző vegyszerekkel szembeni áthatolási vizsgálatokat végeztek el. A piktogram alatti betűk jelölik, hogy milyen vegyszerekkel vizsgálták a védőkesztyűt.

Kettős háromszög

Elektromosan szigetelő védőkesztyűk jelölése. Alatta az osztály: 00-0-1-2-3-4 számjelölések mutatják, hogy milyen védelmi képességű osztályba sorolták a megfelelőségi tanúsítási eljárás során

Az elektromosan szigetelő kesztyű jelölései azt mutatják, hogy milyen munkafeszültségig használhatóak

00

500

Volt munkafeszültségig

0

1500

V munkafeszültségig

1

7500

V munkafeszültségig

2

17000

V munkafeszültségig

3

26500

V munkafeszültségig

4

36000

V munkafeszültségig

 

 


9. Lábvédő eszközök

 

Védőlábbelikre vonatkozó szabványok

EN ISO 20344

Lábvédelem

EN ISO 20345

Biztonsági lábbelik (200 J) orrmerevítővel

EN ISO 20346

Védőlábbelik (100 J) orrmerevítővel

EN ISO 20347

Munkalábbelik orrmerevítő nélkül

EN ISO 17249

Biztonsági lábbelik láncfűrész vágással szemben

EN 13287

Lábbelik csúszás elleni vizsgálata

EN 50321

Villamos szigetelő lábbelik

EN 13832

Vegyszerálló lábbelik

EN 61340

ESD védőcipők

 

A biztonsági cipők mindegyikét tiszta és letörölhetetlen jelöléssel kell ellátni, pl. nyomtatás vagy melegen jelölés formájában, a következő információkat tartalmazva:

 1. Szám
 2. Gyártó típus jelölése
 3. A gyártó azonosító márkája
 4. Gyártás dátuma (legalább a negyedév és év)
 5. Gyártó ország
 6. A hivatkozott európai szabvány
 7. A védelemre való hivatkozás jele, ha van, az alábbi táblázatban található alkalmazott kategória (SB, S1,....P3)

Szakmai osztályozás

Kategóriák, szimbólum

MSZ EN ISO 20345 Biztonsági lábbeli 200 J  orrmerevítővel

SB

S1

S2

S3

MSZ EN ISO 20346 Védőlábbeli 100 J-os orrmerevítővel

PB

P1

P2

P3

MSZ EN ISO 20347 Munkalábbeli orrmerevítő nélkül

 

01

02

03

Jel

Ártalmak

 

 

 

 

 

Alapkövetelmény

x

x

x

x

 

Zárt sarokrész

 

x

x

x

A

Antisztatikus lábbeli

0

x

x

x

E

Energia elnyelő sarok

0

x

x

x

WR

A talp összekapcsolódás/ bőrcipők szárának vízáteresztéssel szembeni ellenállása

0

 

x

x

U

Vízálló képességű

 

 

 

 

P

Talpátszúrás elleni védelem

0

0

 

x

C

Vezetőképes talp

0

0

0

0

HI

Meleg elleni szigetelés

0

0

0

0

CI

Hideg elleni szigetelés

0

0

0

0

HRO

A talp kontakt hővel szembeni ellenállása

0

0

0

0

WR

A teljes lábbeli vízálló

0

0

0

0

M

Lábfejvédelem

0

0

0

 

AN

Bokavédelem

0

0

0

0

I

Villamos szigetelő lábbeli

 

 

 

 

x= a kategóriához tartozó előírt követelmény; 0=választható, kiegészítő védelem

 

 

Biztonsági lábbelikre (200 J) vonatkozó jelölések MSZ EN ISO 20345

SB

Minden követelménynek megfelel

S1

Az alapkövetelményeken felül zárt kéregrész, antisztatikus, sarok energigaelnyelés

S2

Az S1 követelményeken felül vízgőzáteresztés és vízfelvétel

S3

Az S2 követelményeken felül átszúrásmentes talplemez

S4

Egybe fröccsöntött, vagy vulkanizált lábbeli antisztatikus és energiaelnyelő sarok

S5

Az S4 követelményeken túl talpátszúrással szembeni védelem

 

 

Védőlábbelikre (100 J) vonatkozó jelölések MSZ EN ISO 20346

PB

Alapkövetelménynek felel meg

P1

Zárt kéregrész, antisztatikus, és energigaelnyelő sarok

P2

A P1 követelményeken felül vízáteresztés és vízfelvétel

P3

Az P2 követelményeken túl átszúrással szembeni ellenállás és mintázott járófelület

P4

Egybe fröccsöntött, vagy vulkanizált lábbeli antisztatikus és energiaelnyelő sarokkal

P5

A P4 követelményeken túl átszúrással szembeni ellenállás és mintázott járófelület

 

 

Munkalábbelikre vonatkozó jelölések MSZ EN ISO 20347

01

Zárt kéregrész, olajálló talp, antisztatikus, és energigaelnyelő sarok

02

A 01 követelményeken túl vízáteresztés és vízfelvétel

03

A 02 követelményeken túl átszúrással szembeni ellenállás és mintázott járófelület

04

Egybe fröccsöntött, vagy vulkanizált lábbeli antisztatikus és energiaelnyelő sarokkal

05

A 04 követelményeken túl átszúrással szembeni ellenállás és mintázott járófelület

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lábfejvédelem

Orrmerevítő

Talpátszúrás elleni védelem

Csúszásmentes talp

Olajálló kivitel

Hőálló talp

Energiaelnyelő sarok

 

 


 Egyéb (pl. leesés ellen) védő eszközök

A zuhanást megállító rendszerek különféle, a létező kockázatoknak és a szükséges védelemnek megfelelő berendezésekből állnak Ezek a termékek.( zuhanásvédő gyámok, biztosító tartóra szerelt zuhanásvédők, munka elvégzését biztosító rendszerek, energiaelnyelők, automatikus visszaállítású zuhanásvédők, tartozékok) az egyéni védőberendezésre (EPI) vonatkozó európai szabványok által meghatározottak. Az alábbiakban az egyes szabványok összefoglalása található.

Leesés ellen védő eszközökre vonatkozó szabványok

EN 341:1992/A1:2003

Személyi védőeszközök magasból való lezuhanás megelőzésére. Ereszkedőeszközök

EN 353-1

Személyi védőeszköz magasból való lezuhanás megelőzésére. 1. rész: Merev rögzített vezetéken alkalmazott, vezérelt típusú lezuhanásgátlók

EN 353-2

Személyi védőeszköz magasból való lezuhanás megelőzésére. 2. rész: Hajlékony rögzített vezetéken alkalmazott, vezérelt típusú lezuhanásgátlók

EN 358

Személyi védőeszközök munkahelyzetekhez és magasból való lezuhanás megelőzésére. Övek a munkahelyzet beállítására, fékezésre és rögzítésre

EN 360

Személyi védőeszköz magasból való lezuhanás megelőzésére. Visszahúzható típusú

EN 361

Teljes testhevederzet

EN 362

Csatlakozók

EN 363

Lezuhanásgátló rendszerek

EN 364

Vizsgálati módszerek

EN 365

Jelölések, időszakos vizsgálat, karbantartás

EN 354

Kötelek

EN 355

Energiaelnyelők

EN 813

Beülő hevederzetek

EN 1496

Mentőkészülékek

EN 1497

Mentőhevederek

EN 1498

Mentőövek (hónalj alatt/helikopter)

EN 795:1996/A1:2003

Magasból való lezuhanás elleni védelem. Kikötőeszközök. Követelmények és vizsgálatok ABCDE (lásd. alul)

EN 892:2005

Hegymászó felszerelések. Dinamikus hegymászó kötelek. Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek

 

 

EN 363 szabvány : Zuhanást megállító rendszerek A használatból eredő magassághoz kapcsolódó zuhanás elleni és zuhanás leállítását célzó egyéni védelmi berendezések összessége. A zuhanásmegállító rendszernek legalább egy zuhanásvédő gyámot és zuhanás elleni rendszert kell tartalmaznia.

EN 364 szabvány : Próbamódszerek Leírja a különféle zuhanás elleni egyéni védelmi berendezésekre vonatkozó próbamódszereket, valamint a próbakészüléket.

EN 365 szabvány: A használatra és a jelölésre vonatkozó általános követelmények Leírja a zuhanás elleni egyéni védelmi berendezésen szereplő jelölést, valamint azokat az információkat, amelyek a használati módban szerepelnek.

EN 353-1 szabvány: Merev biztosító tartóra szerelt zuhanásvédők Merev biztosító tartóra erősített automatikus biztosítóval ellátott zuhanásvédőből álló rendszer (sín, kábel...). Energia eloszlató elem beépíthető a rendszerbe.

EN 353-2 szabvány: Rugalmas biztosító tartóra szerelt zuhanásvédők Merev biztosító tartóra erősített automatikus biztosítóval ellátott zuhanásvédőből álló rendszer (kötél, kábel...). Energia eloszlató elem beépíthető a rendszerbe.

EN 354 szabvány: Kötélzetek Kapcsoló elemek vagy egy rendszer összetevői. A kötélzet készülhet szintetikus szálakból, fémkábelből, hevederből, vagy láncból. Maximális hosszúság 2 m. Figyelem: Energiaelnyelő nélküli kötél nem használható zuhanás megállító rendszerként.

EN 355 szabvány: Energiaelnyelők Zuhanás megállító rendszerek összetevője, ami garantálja teljes biztonsággal a magasból való esés megállítását, csökkentve a sokk okozta ütődést.

EN 358 szabvány: Munka elvégzését biztosító rendszerek A munka elvégzését biztosító rendszer egymáshoz kapcsoló elemekből (öv és kötélzet) együtt alkot egy teljes berendezést.

EN 360 szabvány: Automatikus visszaállítású zuhanásvédők Zuhanás elleni berendezés automatikus leállító és automatikus feszültség és visszaállító funkcióval. Energia eloszlató elem beépíthető a zuhanásvédőbe.

EN 361 szabvány: Zuhanásvédő gyámok A test megtartását célzó zuhanást megállító készülék. A zuhanásvédő gyámok hevederekből, karikákból és egyéb elemekből állhatnak; az egyén testének megfelelően beállítva és igazítva szolgálják az esés közbeni és az esést követő megtartást.

EN 362 szabvány: Kapcsolók Kapcsoló elemek vagy egy rendszer összetevői. A kapcsoló lehet karabinerhorog vagy horog.

EN 795 szabvány: Rögzítő készülékek Elem, amelyhez az egyéni védelmi berendezés csatlakoztatható.

 • : kikötési pontok
 • : mozgatható kikötési pontok
 • : vízszintes zuhanásgátló rendszer
 • : vízszintes sínes rendszer
 • : súly- és ellensúlypont

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

               

 

          

   
     

 

   
Tartalomhoz tartozó címkék: Minta címke